Dopravné správy

Památkově chráněné nádraží hyzdí reklamy. Musíme platit daně, hájí se vlastníci

Nádraží v Ústí nad Orlicí, zapsané na seznam kulturních památek, zůstává opuštěné. Aktivisté, kteří budovu od státu koupili a nyní se nedokážou dohodnout na jejím využití, se kvůli finančním problémům rozhodli pro kontroverzní krok. Na tuto památku nechali umístit billboardy.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vítkovické nádraží čeká proměna za 275 milionů, oprava potrvá asi dva roky

V květnu má začít rekonstrukce nádraží v Ostravě - Vítkovicích. Památkově chráněnou budovu opraví společnost Morys za 274,8 milionu korun, což je nižší cena, než se původně předpokládalo. Plánovaná revitalizace nádražní budovy zahrnuje obnovu vnějších částí i interiéru.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Řidič v Rostoklatech špatně zabrzdil a auto sjelo do kolejiště. Vlaky stály

Provoz na železniční trati z Prahy do Kolína zastavilo v pondělí ráno auto, které sjelo do kolejiště. Stalo se tak v Rostoklatech, událost se obešla bez zranění. Vše se odehrálo těsně před 8.00. „Majitel vozidla špatně zabrzdil auto, jež sjelo samovolně do kolejiště, poblíž stál vlak s 200 cestujícími, který se měl za tři minuty rozjet, k žádné kolizi nedošlo," řekla ČTK středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Praha chce změnit územní plán kvůli rychlodráze z Vršovic do Běchovic

Praha plánuje změnit takzvané zásady územního rozvoje tak, aby umožnily výstavbu úseku vysokorychlostní železniční trati mezi Vršovicemi a Běchovicemi. V této souvislosti začne chystat také změnu územního plánu. V pondělí to schválili městští radní, o věci ještě budou hlasovat zastupitelé.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná stanica v Prahe sa zmení na moderné centrum a nový orientačný bod (foto)

Historickú pražskú stanicu „Masarykovo nádraží“ a jej okolie čaká veľká premena. České dráhy a Správa železnic v spolupráci s realitným developerom Penta Real Estate spustili začiatkom roka projekt s názvom Masaryčka, ktorý má v okolí stanice vytvoriť moderné centrum a prestupný uzol.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hrôza na železniciach! V priebehu pár hodín vlak zrazil dvoch ľudí: Obaja zraneniam podľahli

Polícia sa aktuálne zaoberá tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej vlak zrazil človeka. Brutálny náraz nemal šancu prežiť. Pri ďalšej vážnej nehode vlaku utrpela osoba neoprávnene sa pohybujúcou na koľajisku devastačné zranenia, ktorým, žiaľ, taktiež podľahla. Podľa našich informácií mal vlak zraziť človeka, ktorý sa neoprávnene pohyboval na koľajisku na železničnej stanici v Leopoldove.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Plánovaná výluka na úseku Poprad-Tatry - Studený Potok sa začala...

Železničná osobná doprava na Tatranských elektrických železniciach (TEŽ) je najnovšie na niekoľko dní obmedzená na úseku Vyšné Hágy – Štrbské Pleso. Plánovaná výluka pre úpravu infraštruktúry sa začala aj na podtatranskom úseku Poprad-Tatry – Studený Potok.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky sú jeho domovom už takmer dva roky. Mladý Nemec má svoj život zbalený v batohu

Na nezvyčajné dobrodružstvo sa vydal mladý Nemec. Pohodlný život vymenil za vlaky, ktoré sa stali jeho domovom. Lasse sa v auguste v roku 2022 rozhodol opustiť svoje rodné mesto Fockbeck, keď mal 16 rokov, a vydal sa na nezvyčajné dobrodružstvo. Kúpil si ročný lístok na vlak v hodnote 10-tisíc eur a odvtedy preskakuje z jedného spoja do druhého.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

20 Evadysů ve službách Českých drah

České dráhy se staly podobně jako před devíti lety, kdy Česká republika hostila hokejové mistrovství světa naposledy, oficiálním dopravcem svátku fanoušků gumového kotouče. Kromě obligátního zajištění posilových vlaků mezi Prahou a Ostravou, kde v pozici vlajkové lodi vystupují jednotky řady 680 (Pendolino; jež v loňském roce oslavilo 20 let od vyrobení první jednotky), zajišťuje „národní dopravce“ i přepravu hokejových a organizačních týmů, rozhodčích atp. mezi hotely a stadiony pomocí autobusů z produkce Iveco Bus.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ministerstvo dopravy bráni pomalý nábeh čerpania miliárd z nových eurofondov...

Zdĺhavé nabiehanie čerpania eurofondov v novom programovom období 2021 – 2027 v rámci celého Programu Slovensko, nielen dopravy, súviselo aj so snahou prioritne dočerpať staré eurofondy z dobiehajúceho obdobia na roky 2014 – 2020. Podľa Ministerstva dopravy SR zároveň bolo potrebné najmä rozbehnúť čím skôr projekty v Pláne obnovy a odolnosti, pri ktorých je termín na vyčerpanie prostriedkov do júna 2026.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Lipsko darovalo na Ukrajinu 26 tramvají Tatra T4D

Největší saské město pokračuje v poskytování pomoci ukrajinskému městu Dnipro. Postupně od 24. 4. 2024 přijíždí do Lipska silniční trajlery polsko-ukrajinské společnosti, jež nakládají vyřazené tramvaje Tatra T4D (resp. po dřívější modernizaci přesněji Tatra T4D-M1), které by měly dopomoci vylepšit stav vozového parku tramvají v jednom z největších ukrajinských měst.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Německé dopravní společnosti nesouhlasí s vyššími cenami vlakových tras

Pokud používáte ke svému podnikání kolejnice, musíte za to zaplatit. Tyto poplatky v Německu od příštího roku výrazně zdraží. Některé dopravní společnosti už toho ale mají dost a učinily vůči zdražování právní kroky. Ceny pro roky 2024 a 2025 zvýší ceny v průměru o zhruba šest procent. Informovala o tom agentura dpa.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Autobusovú dopravu uprednostňuje 78 percent cestujúcich, dôležitá je pre nich najmä spoľahlivosť

Veľká väčšina cestujúcich v mestskej a regionálnej doprave má k dispozícii aj iné možnosti prepravy, pričom autobusovú uprednostňuje 78 %. Pri rozhodovaní o tom, či využijú služby verejnej osobnej dopravy, zohľadňujú viaceré kritériá. Pre 63 % cestujúcich je dôležitá najmä spoľahlivosť, nasledujú krátka čakacia doba s podielom preferencií 46 %, čistota a pohodlie so 43 % a až potom cena so 41 %.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Srážku dvou vlaků v Bezdečíně způsobila strojvedoucí

Příčinou loňské nehody osobního a nákladního vlaku v Bezděčíně na Mladoboleslavsku byla chyba strojvedoucí. Vyplývá to ze závěrečné zprávy Drážní inspekce. Na výsledek vyšetřování upozornil server Z dopravy. Při bočním střetu vlaků se zranili tři lidé a vznikla škoda 2,5 milionu korun.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Traktor sjel ze zahrady přímo do kolejí, provoz na Německo stál

Na téměř hodinu zablokovala kuriózní nehoda železniční koridor z Děčína na Německo. Z přilehlé zahrady v Prostředním Žlebu sjel do kolejí traktor. „V Prostředním Žlebu byl traktor v kolejišti, provoz vlaků na koridoru do Německa byl zastavený. Na místě zasahovala jednotka hasičů Správy železnice,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

 

5 krajín, kam sa viete vybrať na dovolenku či výlet vlakom priamo zo Slovenska

Cestovanie vlakom je jedným z najpohodlnejších a najekologickejších spôsobov, ako objavovať nové destinácie. Pre obyvateľov Slovenska ponúka tento spôsob cestovania výnimočnú príležitosť skúmať susedné krajiny bez potreby kupovania letenky či presedenia dlhých hodín za volantom.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Stará sieť nové trolejbusy neutiahne, servis bude problém. Prešov prišiel o eurofondy

Výstavba depa, výmena meniarní, rozširovanie trolejbusových tratí a nákup parciálnych trolejbusov. Tieto štyri priority má schválené mesto Prešov v rámci koncepcie plne bezemisnej verejnej dopravy. Financie na projekty, ktoré majú posilniť verejnú dopravu v krajskom meste, by mohlo čerpať z európskych zdrojov. Rezort dopravy však dal zelenú iba na nákup parciálnych trolejbusov. Prvé takéto vozidlá už začali brázdiť prešovské cesty. Na zvyšné projekty peniaze vyčlenené neboli.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Aktualizované informace k ranní nehodě na železničním přejezdu u Horní Plané. Řidič měl štěstí

Na železničním přejezdu u Horní Plané se ráno před sedmou hodinou střetlo vozidlo značky Audi s osobním vlakem, který mířil od Českých Budějovic do Nového Údolí. Jak informoval policejní mluvčí Miroslav Šupík, železniční dopravu se podařilo obnovit kolem 10. hodiny. Přejezd byl s opatrností průjezdný po celou dobu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Lidé mohou zjistit, jak a co ovlivní rychlovlaky. Odborníci řeší cenné Poodří

Protihlukové stěny, víc biokoridorů i vylepšení protipovodňových opatření požadují obce na plánované trase vysokorychlostní tratě mezi Ostravou a Prosenicemi v Olomouckém kraji. Správa železnic nyní zveřejnila dokumentaci k přípravě stavby, kde se s jejich požadavky vypořádává.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vyškov přesune železniční nádraží: Místo něj bude parkoviště

Po vzoru Brna, které připravuje přesun hlavního nádraží, nezůstává pozadu ani Vyškov. Připravuje přesun svého nákladního nádraží. Důvodem je dostat prašný materiál z centra města. „Současné umístění je nevyhovující vůči okolní zástavbě. Nádraží je hlavně překladištěm kameniva a sypkých hmot. Zvyšuje tím zátěž pro obyvatele i cestující v podobě hluku, vibrací a prašnosti,“ vysvětlil starosta Vyškova Karel Jurka (51, ODS).

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.