Prevádzka v Drážďanoch a okolí v apríli roku 2021

6.5.2021 8:00 Helmut Böhme

Prevádzka v Drážďanoch a okolí v apríli roku 2021

Táto reportáž nebude ničím zvláštna, ale možno v súčasnej dobe obmedzenia cestovania, niekoho potešia fotografie z mojej rodnej krajiny.

 

 

 

 

14.4. bol jeden z veľmi ojedinelých dní, kedy Mitteldeutsche Regiobahn mala k dispozícii dve Desirá pre vlak v rannej dopravnej špičke.

Druhý vozeň sa potom o 7:35 h v Dresden-Neustadt odvesí a  smeruje popri zastávke Dresden Freiberger Strasse na odstavné koľaje depa Dresden-Altstadt.

Následne na to smeroval pracovný vlak firmy Schwatte Liebe do zastávky Dresden-Plauen na trati Dresden – Chemnitz, kde sa obnovuje dosluhujúce zastrešenie a nástupište. Preto sú na tejto trati aj zrušené niektoré S-Bahny do Tharandtu.

Railjet Berlin – Graz bol toho dňa vedený v čele s rakúskym Taurusom. Vyťaženosť vlaku je samozrejme nízka, nakoľko do Čiech smú momentálne cestovať iba ľudia „z podstatných dôvodov“ a turisti tieto dôvody nespĺňajú.

20.4. som sa vydal na zastávku Dresden-Strehlen, kde sa stretli dve súpravy z a na letisko, v čele s rušňami rady 143, ktoré sa postupne nahradia rušňami rady 146.

Po diaľkových koľajach tu prechádzajú aj IC z odstavnej stanice Dresden-Reick do drážďanskej hlavnej stanice.

Vybral som sa na nákup, pričom som zaregistroval väčší počet hasičských, policajných a záchranárskych vozidiel smerujúcich ku železničnej zastávke. Dôvodom bol samovrah, ktorý sa vrhol pod vlak. Stret s vlakom samozrejme neprežil. Nebolo mi ale jasné, prečo okrem nástupišťa, kde došlo k incidentu, boli na niekoľko hodín uzavreté aj diaľkové koľaje a susediaca ulica.

Na hlavnú stanicu som sa tak vybral električkou. Fotil som na východnom zhlaví stanice, kde rušňovodič nákladného vlaku nervózne čakal na uvoľnenie koľaje.

Dresden Hbf, zastavená prevádzka.

Okrem iného sú tam aj odstavené motorové rušne súkromných dopravcov.

Aj keď by bolo zaujímavé odfotiť vlaky, ktoré by po uvoľnení koľají prešli v krátkom časovom slede po sebe, po trojhodinovom pobyte som už bol unavený a aj vzhľadom k tomu, že som nevedel, koľko hodín sa ešte bude incident vyšetrovať, pobral som sa domov.

Hlavná stanica, rekonštrukcia nástupíšť konečne dokončená

Pretože môj vlak začínal svoju jazdu až v stanici Dresden-Neustadt, použil som ako prípoj vlak do Kamenzu (celkom vľavo), tvoreného motorovým vozňom , ktorý kedysi jazdil pre Bayerische Oberlandbahn. Trochu ďalej v strede, stojí motorový vozeň firmy Trilex do Görlitzu a jeho oranžový pruh svedčí o tom, že má modernizovaný interiér, Wi-fi a zásuvky USB.

23.4. som sa zase vydal na zastávku Freiberger Str., kde z Rostocku prišiel KISS ešte vo farbách ex-Westbahn

Motorový rušeň pod drôtmi sa tu nevidí tak často. Odkiaľ prišiel tento, neviem.

26.4. som fotil na stanici Dresden-Mitte, kde nákladný vlak priviezol uhlie vo vozňoch firmy PKP Cargo International. Budova v pozadí nie je mešita, ale bývalá tabaková továreň, v ktorej sú teraz kancelárie a priestory pre rôzne podujatia.

Aj ZSSK Cargo nám niečo poslala :-)

Na ľavom brehu Labe je momentálne výluka trate a vlaky tak jazdia iba do stanice Cossebaude. Ďalej je zavedená NAD. Dúfal som, že tam uvidím pracovné železničné vozidlá, okolo ale prešli iba bágre a nákladné automobily.

V pozadí je prečerpávacia vodná elektráreň Niederwartha. Železničná trať je vľavo od priehrady, ktorá zároveň slúži aj ako kúpalisko. Pretože firma Vattenfall považuje elektráreň za zbytočnú, v ohrození sa ocitlo aj kúpalisko. Za jeho záchranu a zachovanie bojuje miestne občianske združenie.

Dúfam, že sa Vám moje výlety aspoň trochu páčili a ostaňte zdraví.

Odkazy:

Fotky z 14.4. : https://abload.de/gallery.php?key=kZIB2Uyg
Fotky z 20.4. : https://abload.de/gallery.php?key=kcoVWqk3
Fotky z 23.4. : https://abload.de/gallery.php?key=kbfQnxLD
Fotky z 26.4. : https://abload.de/gallery.php?key=jiljtAos
Video z 14.4. : https://youtu.be/DIzqo40nNvQ
Video z 20.4. : https://youtu.be/X2hm8b6-j1E
Video z 23.4. : https://youtu.be/AI-5CgSF57Y
Video z 26.4. : https://youtu.be/jFSexzPoUVg
Video z 27.4. : https://youtu.be/QsMM7o_zIwM

Úvodná snímka: Pracovný vlak firmy Schwatte Liebe na zastávke Freiberger Straße, ktorá leží na trati Dresden – Plauen; 14.4.2021 © Helmut Böhme

Súvisiace odkazy