Múzeum Stará Turá 2017

22.3.2020 8:00 Ing. Marko Engler, PhD.

Múzeum Stará Turá 2017

V sobotu 30. septembra 2017 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie múzea v Starej Turej zameraného na regionálne dokumentovanie železničnej dopravy. Zhodou okolností som sa počas toho dňa dostal z iných dôvodov do Myjavy, takže to sa už nedalo nezaskočiť si obzrieť stanicu na Starej Turej. V jednej diskusii na stránkach nášho internetového magazínu som si neskôr všimol písomný povzdych jeho šéfa, že nikto nezaslal do redakcie reportáž z tejto akcie.

Ak si správne pamätám, ani neskôr sa nič z daného diania na uvedenom internetovom magazíne neobjavilo. Zaumienil som si teda sprostredkovať čitateľom aspoň niečo z otvorenia múzea v Starej Turej. Časová zaneprázdnenosť na iných veciach dokončenie minireportáže neustále odkladala, predsa sa mi ju však podarilo dokončiť.

Hneď na úvod musím zdôrazniť, že akcie otvorenia múzea som sa nezúčastnil celej, ani slávnostného aktu a predstavenia. Iba krátko okolo obeda som prebehol stanicu, nové múzeum (našťastie bolo verejnosti sprístupnené už od 8. h, teda ešte pred slávnostným otvorením), postretal priateľov, niečo fotograficky zdokumentoval a akciu ešte pred slávnostnou časťou opustil. Preto aj moje informácie a fotomateriál obsahujú len časť z akcie. Ale keď sa nikto na reportáž pre VLAKY.NET nenašiel, ponúkam aspoň to...


Motorové vozne prichádzajú z Bratislavy do stanice Stará Turá © Marko

Akcia sa konala v sobotu 30. septembra 2017 – expozícia múzea bola sprístupnená už od 8. hodiny, slávnostné otvorenie múzea sa konalo o 14.50 h a večer o 20. hodine začínal večerný kultúrny program. Počas dňa premávalo na trati Nové Mesto nad Váhom – Myjava niekoľko mimoriadnych vlakov vedených historickými vozidlami, prevažne v úseku Stará Turá – Myjava. Z Nového Mesta nad Váhom dorazil motorový vlak z Bratislavy tvorený dvoma motorovými vozňami radu M 262.0 (830) – štvorkou a sedmičkou.


„Ferdinandka“ 314.303 na čele vlaku do Myjavy © Marko

Parný vlak premávajúci medzi Starou Turou a Myjavou tvorila súprava historických dvojnápravových osobných vozňov ťahaná parným rušňom 314.303. Hasičský vlak za ním viezol stroj 740.883 spoločnosti LTE. V rovnakom úseku premával aj sólo motorový vozeň M120.417. Mimoriadne vlaky sa preplietali pomedzi pravidelné osobné vlaky Nové Mesto nad Váhom – Myjava (– Vrbovce) a späť vedené jednotkami radu 813/913. V každom prípade parný vlak robil radosť najmä deťom a železničným fotografom, motorový osobný vozeň dotváral atmosféru prelomu 20. a 30. rokov 20. storočia, teda obdobia výstavby trate Veselí nad Moravou – Nové Mesto nad Váhom.


Cestné skvosty © Marko

Dávne časy pripomínali aj automobiloví veteráni, ktorých sa počas osláv zišlo v Starej Turej niekoľko. Jeden veterán si so sebou priviezol aj vlastný zmenšený model určený pre deti. Dobovú atmosféru uzatvárali niektorí návštevníci a cestujúci, ktorí prišli na slávnosť v historických kostýmoch. Spolu s dobrovoľníkmi vlakových posádok a tvorcov múzea v dobových uniformách tak mal návštevník miestami dojem, že sa naozaj píše iný dátum, než si ráno pozrel vo svojom mobile.


Sklad - časť novej expozície a miesto slávnostného otvorenia múzea © Marko

Ústrednou udalosťou stretnutia historických vozidiel však bolo otvorenie železničného múzea v bývalom staničnom sklade a v staničnej budove. Múzeum vzniklo vďaka mimoriadnej iniciatíve miestnych nadšencov, ktorých zaujíma železnica a história. Dali dohromady ďalších spolupracovníkov a svojimi aktivitami zachránili chátrajúcu stanicu Stará Turá, najmä bývalý staničný sklad, ktorému hrozilo zbúranie. Budova skladu nie je veľká, ale nadšencom sa podarilo do nej rozumne umiestniť množstvo exponátov, ktoré museli (alebo postupne ešte musia) náročne renovovať.


Veď tu sa dá riadne pracovať © Marko

Exponáty majú súvis predovšetkým s traťou Nové Mesto nad Váhom – Myjava – Veselí nad Moravou, ale tvoria ich aj iné železničné (prípadne aj neželezničné) predmety. Okrem rôznych starých cestovných lístkov, dokladov, služobných pomôcok a tlačovín tvoria zbierku rôzne mechanické pomôcky železničiarov všetkých odvetví – váhy, mierky, kladivá, kliešte, zverák, nákova atď. Železničné návesti zastupujú rôzne ručné návesti, ale aj mechanická závora alebo mechanické zriaďovacie návestidlo.


Pracovný stôl prednostu stanice © Marko

Časť expozície sa nachádza aj v staničnej budove, ktorej interiér prešiel rekonštrukciou a rozdelením pre súčasné komerčné účely (predaj cestovných lístkov) a múzeum. Expozícia je zameraná najmä na vybavenie dopravnej kancelárie, telegrafné a telefónne prístroje, predaj cestovných lístkov a zabezpečovacie zariadenia. Všetko samozrejme vzorne renovované.


Predaj cestovných lístkov so živou obsluhou © Marko

Viac sa o múzeu rozpisovať nebudem – niečo je zrejmé aj z priložených fotografií, ale určite bude najlepšie, ak múzeum na železničnej stanici Stará Turá navštívite osobne a zistíte, čo všetko sa tam dá vidieť. Dobrovoľníci odviedli kus poctivej práce a skĺbili históriu s cestovaním v lokalite, ktorú určite stojí zato navštíviť. Davy a niekoľko stometrové zástupy návštevníkov tam určite denne nestretnete, ale práve preto sa dá pri návšteve múzea precítiť idyla stanice 20. alebo 30. rokov dvadsiateho storočia.

Odkazy:

  1. Železničné  múzeum  Stará Turá
  2. Železničné múzeum Stará Turá - Facebook
  3. Pozvánka na „Slávnostné otvorenie Železničného múzea Stará Turá“

Úvodná snímka: Pohľad zo skladu do stanice © Marko

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy